تومور هیپوفیز چیست تشخیص و نحوه درمان و جراحی
تومور هیپوفیز به اختلالی در رشد غده هیپوفیز گفته می شود. این غده در قسمتی از مغز انسان جا گرفته و وظیفه آن ایجاد تعادل در تولید هورمون ها است. در این مطلب قصد داریم با ارائه مطالبی مفید در این زمینه شما را با تومور هیپوفیز و نحوه درمان آن بیشتر آشنا کنیم. بنابراین برای مطلع شدن از جزئیات این عارضه همراه ما باشید.
تومور هیپوفیز چیست؟
پیش از تعریف کردن تومور هیپوفیز بهتر است با واژه تومور آشنا شوید. به رشد غیرمعمول هر یک از سلول ها تومور گفته می شود. تومور ممکن است در هر بخشی از بدن ظاهر شود. حال به توموری که در غده هیپوفیز ایجاد می گردد، تومور هیپوفیز گویند. تومورهای به وجود آمده در هیپوفیز معمولاً از نوع خوش خیم و غیر سرطانی اند که به آنها آدنوم گفته می شود.
دلیل خوش خیم بودنشان هم عدم قدرت سرایت به سایر اعضای بدن است. اما در هر صورت همین تومورهای خوش خیم هیپوفیز نیز در بدن موجب اختلالات متعددی می شوند. دلیل ایجاد اختلال، نزدیک بودن غده هیپوفیز به مغز است.
تومور هیپوفیز چنانچه به صورت سرطانی در بدن ظاهر شود به کارسینومای هیپوفیز معروف است. البته این نوع تومور بسیار نادر در بدن ایجاد می گردد. غده هیپوفیز در شرایط عادی بدون ایجاد تومور چه وظایفی در بدن برعهده دارد؟
بیشتر بخوانید : تومور نخاعی چیست؟
آشنایی با غده هیپوفیز و وظایف آن در بدن
غده هیپوفیز در درون جمجمه، قسمت زیرین مغز و بالای کام نرم یا همان پشت سقف دهان و مجرای بینی قرار دارد. sella turcica نام یک فضای استخوانی داخل جمجمه است که هیپوفیز در درون آن به هیپوتالاموس متصل می گردد. اعصاب بینایی انسان هم از کنار همین فضای استخوانی عبور کرده و چشم ها را به مغز وصل می کند.
اتصال بین هیپوفیز و هیپوتالاموس را یک پیوند کلیدی بین غدد تولید کننده هورمون و مغز است. هورمون ها با ترشح در خون انسان کنترل عملکرد هر یک از اندام ها را برعهده دارند. هیپوتالاموس، هر یک از هورمون ها را از طریق رگ های خونی وارد غده هیپوفیز کرده و موجب تولید هورمون های جدید توسط هیپوفیز می شود. هورمون های ساخته شده توسط هیپوفیز سطح سایر هورمون های موجود در بدن را تحت کنترل خود در می آورند. این غده خود شامل دو بخش قدامی و خلفی می شود که در ادامه هر یک را شرح خواهید داد.
- هیپوفیز قدامی
این قسمت در جلوی غده قرار گرفته و نسبتاً بزرگ تر است. معمولاً تومور هیپوفیز در این قسمت ایجاد می شود. هورمون های ساخته شده در هیپوفیز قدامی، غدد درون ریز اعم از هورمون رشد، هورمون محرک تیروئید، هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک، هورمون پرولاکتین و … را تحت نظر قرار می دهند.
- هیپوفیز خلفی
این قسمت در بخش پشتی غده و در امتداد بافتی از هیپوتالاموس واقع شده است. اکسی توسین و وازوپرسین از هورمون های ایجاد شده توسط هیپوتالاموس هستند. این هورمون ها در خون بدن جاری می شوند.
بیشتر بخوانید : آنوریسم مغزی چیست
تشخیص وجود تومور هیپوفیز
همانطور که گفتیم غده هیپوفیز با کنترل تولید هورمون ها در بدن موجب تنظیم هورمون ها در سراسر بدن می شود. چنانچه اختلالی در غدد درون ریز ایجاد گردد ممکن است تولید هورمون ها کم و یا زیاد شود. هر اختلالی ممکن است بر روی مغز فشار وارد نماید و سیستم عصبی مرکزی بدن را با مشکل مواجه نماید.
علائم ایجاد شده از تومور هیپوفیز به نوع تومور و محل ایجاد شده بستگی دارد. برخی از تومورها ممکن است به دلیل افزایش هورمونی خاص در بدن رشد موها را در بدن بیش از اندازه افزایش دهد. این اتفاق ممکن است برعکس هم رخ دهد و افراد شاهد ریزش موی شدید به طور ناگهانی شوند.
تومور هیپوفیز ممکن است بر اثر تولید هورمون های اضافی و سرکوب سلول ها، بدن را با کمبود هورمون های لازم روبرو کند. در چنین شرایطی علائمی اعم از تغییرات بصری، دوبینی، سردرد، افتادگی پلک، تحریک پذیری، کاهش میل جنسی، مشکلات پوستی، تشنج، ضعف، بی حالی، حساسیت نسبت به دمای سرد و گرم، ورم صورت، کاهش یا افزایش وزن، تهوع، اختلال در فشار خون، یبوست، ضعف، بی حالی و … ممکن است در بدن ظاهر گردند. چنانچه به پزشک مراجعه کردید و پزشک پس از انجام معاینات پزشکی و آزمایشات به وجود تومور هیپوفیز مطمئن شد، روند درمان بیماری را پیش روی شما قرار خواهد داد.
علائم تومور هیپوفیز در زنان گاهی با رشد سینه، قطع قاعدگی، ترشح مایعی غیر طبیعی از نوک سینه و موهای زائد ظاهر می گردد. همچنین گاهی در مردان با ناتوانی جسمی و رشد سینه بروز می کند.
آزمایشات لازم برای تشخیص تومور هیپوفیز
چنانچه پزشک هرگونه اختلال در اعصاب بینایی را تشخیص دهد، برای تایید نهایی وجود تومور هیپوفیز بیمار را به انجام آزمایش هایی اعم از ام آر آی سر، سی تی اسکن جمجمه، آزمایش های مخصوص بینایی و انواع تست های لازم برای عملکرد غدد درون ریز را ملزم می کند. بررسی سطح کورتیزول و سطح هورمون تیروئید از جمله تست های لازم برای عملکرد غدد درون ریز می باشند.
بیشتر خوانید : تومور مغزی پشت چشم چیست؟
نحوه درمان و جراجی
غده هیپوفیز غیر سرطانی با وجود عدم سرایت به سایر اعضای بدن، ممکن است با ایجاد فشار روی مغز مشکلات متعددی به بار آورد. بنابراین درمان تومور با جراحی اصولی ضروری محسوب می شود. برخی تومورها مستقیماً به اعصاب بینایی بیمار آسیب وارد می کنند که ممکن است بیمار بینایی چشم خود را از دست بدهد. پس برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی بیمار باید هر چه زودتر نسبت به خارج کردن تومور اقدام کند.
ترانس اسفنوئیدی یک روش جراحی برای درمان تومور هیپوفیز است. در این روش، تومور از طریق سینوس ها و بینی به خارج کردن تومور اقدام خواهد کرد. برداشت برخی از تومورها از طریق روش ترانس اسفنوئیدی امکان پذیر نیست. در چنین شرایطی جراح از طریق جمجمه، روش ترانس کرانیال را استفاده خواهد کرد. البته در برخی مواقع هم پزشک پرتودرمانی برای کوچک کردن غده را پیشنهاد می دهد. این روش برای کسانی که امکان قرارگیری تحت جراحی را ندارند، گزینه مناسبی است.
نتیجه گیری
در این مطلب سعی کردیم اطلاعات مفید در زمینه غده هیپوفیز را در اختیارتان قرار دهیم. هرگز علائم آزاردهنده را نادیده نگیرید و در صورت بروز هر یک از علائم سریعاً به پزشک مراجعه کنید. هر بیماری و عارضه ای نیاز به مراقبت و درمان دارد. پس چه بهتر که زودتر روند درمان را پیش بگیرید.