بررسی علائم شایع دیسک کمر در پاها و درمان
علائم دیسک کمر در پاها
همانطور که مطلع هستید بیماری دیسک کمر بیماری مربوط به ستون فقرات است که امروزه افراد زیادی درگیر آن هستند. این بیماری زمانی که تشدید می شود علائم و نشانه هایی دارد. از جمله این علائم و نشانه ها وجود دردها و مشکلاتی در قسمت پای بیمار است. این علائم به نحوی هستند که فرد در انجام فعالیتهای روزانه خود با مشکلاتی مواجه می شود.
بر همین اساس بیمار به دنبال راه حل هایی جهت درمان این علائم است. علائم دیسک کمر در پاها مربوط به سن خاصی نیست و افراد زیادی هستند که در سنین جوانی با این مشکلات روبرو هستند. جهت آشنایی با نشانه های دیسک کمر در پاها و روشهای درمان این نشانه ها در ادامه با همراه باشید.
سوزش در پاها
اغلب افرادی که دچار دیسک کمر هستند در پاهای خود احساس سوزش دارند. این سوزش بیشتر در هنگام خواب و شبانه اتفاق می افتد. سوزش در پاها به حدی است که مانع خواب راحت فرد می شود. این سوزش فقط مختص به کف یا مچ پا نیست، بلکه بیمار درد و سوزش را در ساق پا و ران نیز احساس می کند. از نظر علمی به این نشانه دیسک کمر در پاها، رادیکولوپاتی گفته می شود.
سرد و گرم شدن پاها
از دیگر علائم شایع دیسک کمر در پاها احساس سرد و یا گرم بودن پاهای بیمار است. نکته قابل توجه ای که در این مورد وجود دارد این است که این احساس سردی و گرمی در پاها، واقعی نیست. به عبارت دیگر این حس گرم و یا سرد بودن پاها فقط به دلیل اختلال در سیستم عصبی به وجود می آید. به عبارت دیگر به دلیل آسیب وارد شده به اعصاب نخاعی، این اعصاب قابلیت ارسال سیگنال های درست و طبیعی را ندارند. با گذشت زمان و عدم درمان دیسک کمر این علائم تشدید شده و فرد سرما و گرمای غیر طبیعی را در پاهای خود تجربه می کند.
بیشتر بخوانید : آشنایی کامل با درد سیاتیک
اسپاسم عضلات
اسپاسم عضلات (سفت شدن عضلات) یکی دیگر از علائم دیسک کمر در پاها است. اسپاسم عضلات گاهی اوقات به صورت دائم و گاهی هم به صورت موقت اتفاق می افتد. گرفتگی عضلات به نحوی است که بیمار توانایی حرکت پا را به سختی دارد. به عبارت دیگر امکان خم کردن کامل پا برای بیمار وجود ندارد. علت ایجاد اسپاسم عضلانی به این صورت است که ریشه عصب نخاعی تحت فشار قرار می گیرد، بدن به منظور کاهش درد و التهاب، عضلات قسمت های آسیب دیده را سفت می کند که در نهایت اسپاسم اتفاق می افتد.
ضعف پا از دیگر علائم دیسک کمر در پاها
یکی دیگر از علائم شایع دیسک کمر در پاها ضعف پاها یا به عبارت دیگر فلج پا است. فرد در این مورد کنترل کافی در راه رفتن خود ندارد و ممکن است هنگام راه رفتن با مشکلاتی همچون گیر کردن پا به زمین و یا خالی کردن مچ پا روبرو شود. در واقع بیمار توانایی کنترل حرکات پای خود را ندارد.
حرکت سخت پا یکی از علائم دیسک کمر در پاها
علاوه بر مواردی که اشاره شد یکی دیگر از علائم دیسک کمر در پاها سخت بودن حرکت پا مخصوصا در قسمت مچ پا است. به این مشکل بیماران از نظر علمی foot drop گفته می شود. در این حالت بیمار به سختی مچ پای خود را هنگام راه رفتن به بالا و پایین حرکت می دهد.
خارش پاها
افرادی که دچار دیسک کمر هستند ممکن است با خارش پاهای خود مواجه شوند. گاهی اوقات این دسته از بیماران خارش پاهای خود را به مشکلات پوستی ربط می دهند که این دیدگاه اشتباه است. به این نشانه دیسک کمر در پا (خارش پا) از نظر پزشکی خارش نوروپاتیک گفته می شود.
لاغر شدن ساق پا و ران بیمار
بیماری دیسک کمر بعد از مدتی با فشار غیر طبیعی به ریشه های عصبی، اختلالاتی را در کنترل ماهیچه ها ایجاد می کند. این اختلالات سبب سوء تغذیه و در نهایت کوچک شدن ماهیچه ها می شود.
علاوه بر فشار غیر طبیعی به ریشه های عصبی، دردهای مزمنی که در بر اثر دیسک کمر در قسمت عضلات ایجاد می شوند سبب محدود شدن حرکت عضلات می شوند. این موارد (اختلال در کنترل ماهیچه ها و محدود شدن حرکت عضلات) به مرور زمان سبب لاغر شدن ساق پا و ران بیمار می شود.
ورم پاها
ورم پا یکی دیگر از علائم شایع دیسک کمر در پاها است. با فاصله بین ستون فقرات، فشار روی عصب ها افزایش می یابد. بر همین اساس مشکلاتی در جریان خون ایجاد می شود که بعد از مدتی سبب ورم پاها می شود.
درد دیسک کمر به کدام پا می زند؟
درد ناشی از دیسک کمر معمولاً به یک پا سرایت می کند، نه هر دو پا. این امر به این دلیل است که دیسک های بیرون زده یا فتق دار به اعصابی که از ستون فقرات به پاها می رسند فشار وارد می کنند.
محل انتشار درد بستگی به این دارد که کدام دیسک تحت فشار قرار گرفته است:
- دیسک L5-S1: این شایع ترین نوع فتق دیسک است و باعث درد در مسیر عصب سیاتیک می شود که از کمر به باسن، پشت ران و ساق پا و گاهی تا انگشتان پا امتداد می یابد. ممکن است همراه با بی حسی، سوزن سوزن شدن یا ضعف در پا نیز باشد.
- دیسک L4-L5: این نوع فتق دیسک باعث درد در قسمت خارجی ران و ساق پا می شود و گاهی اوقات به پاشنه پا نیز می رسد.
- دیسک L3-L4: این نوع فتق دیسک باعث درد در قسمت جلویی ران و ساق پا می شود.
- دیسک L2-L3: این نوع فتق دیسک باعث درد در کشاله ران می شود.
- دیسک L1-L2: این نوع فتق دیسک باعث درد در قسمت جلویی ران می شود که گاهی اوقات با درد زانو اشتباه گرفته می شود.
درمان علائم دیسک کمر در پاها
تمام علائمی که در رابطه با دیسک کمر در پاها اشاره شد به نوعی برای بیماران آزاردهنده هستند. به همین دلیل بیشتر افرادی که با این علائم درگیرند، به دنبال راه درمان این علائم و دردهای ناشی از آن هستند. به منظور درمان این علائم معمولا ابتدا روشهای درمانی غیر جراحی از جانب پزشکان پیشنهاد می شوند.
در روشهایی غیر از جراحی به بیمار توصیه می شود که از فعالیت های سنگینی که باعث تشدید دیسک کمر می شوند به طور جدی پرهیز کند. در واقع کاهش فعالیت های روزانه سبب می شود التهابات ناحیه عصب کاهش یابند. علاوه بر این روشهای دیگری نیز وجود دارند که در کاهش علائم دیسک کمر در پاها موثر هستند. در ادامه به بعضی از این روشهای درمانی خواهیم پرداخت.
ورزش کردن یکی از روشهای درمان علائم دیسک کمر در پاها
همانطور که اشاره شد یکی از علائم ناخوشایند دیسک کمر در پاها بی حسی پاهای بیمار است. به منظور رفع این مشکل بیمار با استفاده از ورزش هایی می تواند بی حسی پاها را درمان و یا کاهش دهد. از جمله ورزش هایی که به کمک آنها از علائم دیسک کمر در پاها کاسته می شود شنا، یوگا، پیاده روی، پیلاتس و تمرینات تقویتی است. تمامی این ورزش ها به تقویت عضلات کمر و پا کمک می کنند و به نوعی باعث استحکام ستون فقرات می شوند.
بیشتر بخوانید : روماتیسم ستون فقرات چیست؟
انجام فیزیوتراپی
از دیگر روشهای درمان علائم دیسک کمر در پاها فیزیوتراپی است. معمولا افرادی که دارای علائم دیسک کمر در پاهای خود هستند جلسات فیزیوتراپی توسط پزشک برای آنها تجویز می شود. حرکات فیزیوتراپی تاثیر زیادی در بهبود عملکرد عضلات بیمار دارند به نحوی که معمولا بعد از جلسات فیزیوتراپی به طور چشمگیری از درد دیسک کمر در پاها کاسته می شود.
سایر روشهای درمان علائم دیسک کمر در پاها
علاوه بر روش هایی که در درمان علائم دیسک کمر اشاره شد، روشهای دیگری نیز وجود دارند که توسط پزشکان متخصص در این حوزه توصیه می شوند.
* از دیگر روشهای درمان نشانه های دیسک کمر در پاها استفاده از داروهای ضد التهابی است. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، با کاهش تورم و درد اعصاب دیسک های آسیب دیده به تدریج در کاهش و درمان علائم دیسک کمر در پاها می شوند.
* تزریق کورتون کورتیزون یکی دیگر از روشهای درمان نشانه های دیسک کمر در پاها محسوب می شود. کورتون کورتیزون با کاهش التهابات در ناحیه درد، تاثیر قابل توجه ای در درمان علائم ناشی از درد دیسک کمر در پاها دارد.
* استفاده از بی حس کننده های موضعی در درمان علائمی مانند اسپاسم و گرفتگی عضلات توسط پزشکان توصیه می شود.
* استفاده از روش جراحی معمولا آخرین روش درمان علائم دیسک کمر در پاها است. در واقع چنانچه بعد از تمام روشهای درمانی پیشنهاد شده وضعیت فرد پایدار نشود، معمولا پزشکان روش جراحی را به بیمار پیشنهاد می دهند. البته به منظور انجام روش درمانی جراحی، بیمار باید شرایط لازم را داشته باشد.